İSİM-SOYİSİM DEĞİŞTİRME DAVASI
İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI NEDİR?
İsim kişileri birbirinden ayıran,tanınmasını sağlayan bir kimliktir. Çocuğa isim verme hakkı Velayet hakını kullanan anne ve baba tarafından gerçekleştirilir . Kendince veya toplumca haklı sayılan sebepler olması durumunda isim değiştirilebilir.Aslında kanun bu isim değişikliğini haklı sebeplere bağlaması da uygun değildir zira bireyler hayatının geri kalanında sevmediği bir isimle yaşamaya mahkum edilmiş olur Kimseye sevmediği bir ismi ömür boyu taşıma külfeti yüklememelidir .Çünkü bu değişiklik bireyin kendi kendi uhdesinde gerçekleşen muhatapları ilgilendirmeyen özel bir durumdur.
Adn değiştirilmesi TMK 27.maddesinde düzenlenmiştir.
Madde 27- Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
Ad değişmekle kişisel durum değişmez.
Adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir
Şart 1 Durumunuzu haklı kılacak her türlü sebep kabul edilecektir Kanunda sayma yoluna gitmediği için sınırlı sayı ilkesi geçerli değildir.Yani sebepler durum-şartlar konjuktürel yaklaşımlarla haklı sebepler genişletilebilir.
Haklı sebeplerden bazıları kişiye nüfusta kayıtlı olan isimden farklı bir isimle hitap ediliyor olması ve bu isimle çevrede tanınıyor olmasıdır. kötü tanına bir şahsın ismiyle özdeşleşmiş olması , (Saddam,Fethullah ,kaddafi gibi.)mesleki veya sanatsal gerekçelerle değişiklik yapılması zorunlu olması ,alay konusu olması,örf adetlere gelenek ahlaka aykırı olması gibi sebepler sayılabilir.
Şart 2 Hakim haklı sebebin oluştuğunu delillerle anlayabilir.Bu delilerin en önemlisi tanıktır.